Copyright 2017 - Powered by Xilion


Ljungblads konditori är ett väl inarbetat begrepp i trästaden Alingsås. Konditoriet startade 1924 och var i samma familjs ägo till början av 1990-talet. Efter ett antal ägare, var det vår tur att ta över år 2000, Pernilla Wallander, som är utbildad distriktssjuksköterska och Staffan Gellerman, som arbetat på Handelsbanken under många år. Efter en rejäl ombyggnad öppnade vi strax efter påsken 2001.


Vår filosofi är att driva konditoriet i gammaldags anda vilket, enligt oss, innebär att allt tillverkas här och riktiga råvaror används, så som äkta smör och grädde. Sedan dess har konditoriet utvecklats på många sätt. 2003 fick vi det första, av nu åtta diplom, från stiftelsen Sveriges bästa bord ”ett av Sveriges 97 bästa konditorier”. En titel vi alla här på Ljungblads konditori bär med stolthet.


På mornarna sprider det sig ljuvliga dofter över stadens lilla torg, tack vare våra två bagare och två konditorer som arbetar i hjärtat av Ljungblads. Fönstret står på glänt uppe i bageriet, och ljudet av ugnsdörren då den öppnas hörs ut.


Vi har öppet sju dagar i veckan och sex av dem har vi produktionen igång. Här bakas och görs tårtor även på söndagar men då på beställning i förväg.  Vi jobbar efter årstiderna, tar det som är aktuellt för säsongen och har som smaksättare i våra verk. Nya recept prövas och gamla förnyas och förbättras.


Serveringen är inredd med möbler från Carl Malmsten, och gammaldags lampor hänger över borden. Vi dekorerar med färska blommor och med det som bageriet producerar.
I serveringen är tjejerna utbildade baristor med en kontinuerlig uppdatering. Pernilla var med bland finalisterna på Mack – SM 2008. Detta har lett till ökad nyfikenhet bland gästerna av våra läckra smörgåsar, dessutom fick vi ett diplom från Tårtakademien 2008. I September detta året tog Pernilla hem segern nere i Malmö som Sveriges bästa konditori barista. Konditorn Jenny kom på fjärde plats med  Sveriges bästa gräddtårta i Malmö samma helg.

f